Kapros kalács

A kapros kalács apróra vágott zöldkaporral töltött, rúd alakra feltekert kalács. A Hajdúböszörmény és környékén élő háziasszonyok gasztronómiai leleményességének a bizonyítéka.

A kapros kalács világosbarna, fényes színű, mintegy 40-45 cm hosszú, 10-12 cm széles, 6-8 cm magas, ovális keresztmetszetű 50-55 dkg súlyú rúd. Tölteléke a kaportól fűszeres illatú, enyhe édeskés ízű.

XIX. század végén a legyakoribb volt a kalácssütés az Alföldön.

A parasztkalácsok a 18. század végéig töltetlenek, alapformája a kerek, és a hosszúkás változat. A 19. században elterjedté vált a rúd alakúra feltekert, tájegységenként különböző ízesítésű változat (mákos, diós, lekváros, kapros, stb.) sütöttek.

Legfrissebb hírek

Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma

Május 17. 13:45

A hajdúvidi vízműtelepen áramkimaradás történt

Május 17. 12:15

Galériáinkból

A hajdú hagyományok nyomában

Programajánló

V. Zenekamion

Bocskai István tér

Május 31. 17:00

Rendezvénynaptár tervezet 2024.

December 31. 09:01 - December 31. 23:00

Látnivalók

Magyar szürke bika szobor

Vásár tér

Kálvin téri református templom

Hajdúböszörmény - Kálvin tér