Kőtt túrós béles

A kőtt túrós béles kemencében és tűzhelyben sütött házi-sütemény.
A hajdúságban cukrozott, mazsolával és nyári időszakban zöld kaporral töltött változatát készítik.

A felülete sárgásvöröses, fényes, néhol a cukros túró kifolyik itt karamell színű.

Bélzete sárgásfehéres színű szivacsos, íz világa a töltött anyagtól függően cukros túrótól és mazsolától édes zamatos, míg ha zöld kaporral és túróval készítik a kapor íz érezhető jobban.

A kőtt túrós béles tésztája búzaliszt, tej, disznózsír, só, kristálycukor, élesztő összedolgozásával készül. Tölteléke tehéntúró. A kőtt túrós bélesnek körülbelül 6-8 cm -es kockára vágják a tésztáját és a közepébe teszik a tojással, cukorral összekevert túrót. Amikor a tölteléket ráhelyezték, a tészta mind a négy sarkát felhajtják, s így helyezik a tepsibe.

A századfordulóig kalács és béles csak a legnagyobb ünnepek ( karácsony, húsvét és lakodalom) süteménye.

Legfrissebb hírek

Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma

Május 17. 13:45

A hajdúvidi vízműtelepen áramkimaradás történt

Május 17. 12:15

Galériáinkból

2023.04.29. Lakossági virágosztás

Programajánló

XIII. Hajdúböszörményi Írótábor

Július 23. 08:00 - Július 27. 23:00

Őrültek, haza!

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Május 22. 19:00

Látnivalók

Kálvin téri református templom

Hajdúböszörmény - Kálvin tér

Trianoni emléktábla

Bocskai István tér – Hajdúsági Múzeum Bocskai István térre néző fala