Mákos kukoricamálé
A mákos kukoricamálé szép aranysárga színű, a hozzáadott máktól szürkéskék állományú, kevert sütemény. Szeletelve a két szín jellegzetesen elválik egymástól. A sütemény állománya puha, szivacsos jellegű, íze édes kukorica íz, ami jól harmonizál a mák ízével.
Felhasznált alapanyagok: jó minőségű kukoricaliszt, rétesliszt, kristálycukor, élesztő, sertészsír, tej, só, liszt (B55), mák.
A mákos kukoricamálé hagyományos régi recept alapján kevert sütemény. Különlegességét a cukrozott, darált mák adja, ami sajátos íz és színvilágot kölcsönöz ennek a régmúlt időkből ránk maradt egyszerű süteménynek.
„Különféle kukoricalepények a parasztháztartásban az egész magyar nyelvterületen népszerűek voltak az 1950-es évek kezdetéig, a középosztály konyhájára azonban kezdettől fogva nem kerültek be.
Legsajátosabb az a kukoricasütemény, amelynek készítésénél tapasztalati úton rátaláltak arra a megoldásra, amelynél természetes bomlási folyamatok eredményeként a kész süteményhatározottan édes ízű, noha édesítőt nem tettek bele.
Sok helyütt ez volt a parasztok első édes hétköznapi süteménye, az északnyugati országrészen valószínűleg a második.
A kukoricasütemények elsősorban a téli hétköznapok ételei. Nagyra becsülték ezeket az Alföldön is, ahol a kukoricaétel egyébként kissé lenézett, a szegénység jele volt. A nyelvterület északkeleti sarkában az édes málé az esztendő utolsó és első napján ünnepi ételként is szerepelt. Szilveszterkor megsütötték, ebből adtak a kántálóknak, a család pedig másnap is ette, hogy édes étellel jó kilátásokkal kezdjék az új évet.”
Legfrissebb hírek
Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma
Május 17. 13:45
A hajdúvidi vízműtelepen áramkimaradás történt
Május 17. 12:15
Galériáinkból
Programajánló
Látnivalók