Mákos kukoricamálé

A mákos kukoricamálé szép aranysárga színű, a hozzáadott máktól szürkéskék állományú, kevert sütemény. Szeletelve a két szín jellegzetesen elválik egymástól. A sütemény állománya puha, szivacsos jellegű, íze édes kukorica íz, ami jól harmonizál a mák ízével.

Felhasznált alapanyagok: jó minőségű kukoricaliszt, rétesliszt, kristálycukor, élesztő, sertészsír, tej, só, liszt (B55), mák.

A mákos kukoricamálé hagyományos régi recept alapján kevert sütemény. Különlegességét a cukrozott, darált mák adja, ami sajátos íz és színvilágot kölcsönöz ennek a régmúlt időkből ránk maradt egyszerű süteménynek.

„Különféle kukoricalepények a parasztháztartásban az egész magyar nyelvterületen népszerűek voltak az 1950-es évek kezdetéig, a középosztály konyhájára azonban kezdettől fogva nem kerültek be.

Legsajátosabb az a kukoricasütemény, amelynek készítésénél tapasztalati úton rátaláltak arra a megoldásra, amelynél természetes bomlási folyamatok eredményeként a kész süteményhatározottan édes ízű, noha édesítőt nem tettek bele.

Sok helyütt ez volt a parasztok első édes hétköznapi süteménye, az északnyugati országrészen valószínűleg a második.

A kukoricasütemények elsősorban a téli hétköznapok ételei. Nagyra becsülték ezeket az Alföldön is, ahol a kukoricaétel egyébként kissé lenézett, a szegénység jele volt. A nyelvterület északkeleti sarkában az édes málé az esztendő utolsó és első napján ünnepi ételként is szerepelt. Szilveszterkor megsütötték, ebből adtak a kántálóknak, a család pedig másnap is ette, hogy édes étellel jó kilátásokkal kezdjék az új évet.”

Legfrissebb hírek

Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma

Május 17. 13:45

A hajdúvidi vízműtelepen áramkimaradás történt

Május 17. 12:15

Galériáinkból

2023.04.29. Lakossági virágosztás

Programajánló

Falunap 2024. - Hajdúvid

Június 8. 09:00

V. Zenekamion

Bocskai István tér

Május 31. 17:00

Látnivalók

Táncoló hajdúk szoborcsoport

Hajdúböszörmény - Főtér

Káplár Miklós Emlékház

Hajdúböszörmény, Hortobágy u. 10.