Böszörményi darunyak

A darunyak mutatós küllemű, aranysárgára sütött, frissen ropogós héjú házi sütemény. A rúd alakú, 1,5-2 cm vastagságú, mintegy 30-40 cm sodort tésztaféle.

Bélzete puha, szivacsos, íze, illata a kenyértésztából készült sós kenyér ízű, a kelt tésztából készült változatánál édeskés kalács jellegű.

Egyes néprajzkutatók szerint az ősi kerek perec a darunyakból alakult ki.

Kenyérsütéskor a kenyértésztából csíptek le darabokat, ebből vékony rudat sodortak a tenyerükben. Egyik végét visszahajtottak, mely darunyakra emlékeztetett. Kizsírozott tepsibe megsütötték. Friss ropogósan, vagy másnap tejfelbe mártva fogyasztották.

A XIX. század végétől elterjedt, hogy a családok a pékektől kezdték vásárolni a kenyeret, így a darunyak kenyértészta alapú készítése lényegében megszűnt. A legtöbb településen mindössze néhány családra csökkent a házi kenyér sütése, akik kenyérsütéskor elkészítették a darunyakat, vagy a kenyérlángost.

Ezt követő időkben a darunyakat kalácstésztából és a tűzhelyen készítették.

Legfrissebb hírek

Autópálya le-és felhajtó ágának lezárása

Május 14. 12:05

A Bocskai Strand és Gyógyfürdő energetikai korszerűsítése

Május 14. 07:26

Galériáinkból

Középkerti Diákgála

Programajánló

Falunap 2024. - Hajdúvid

Június 8. 09:00

XIII. Hajdúböszörményi Írótábor

Július 23. 08:00 - Július 27. 23:00

Látnivalók

Táncoló hajdúk szoborcsoport

Hajdúböszörmény - Főtér

Bocskai István szobor

Hajdúböszörmény - Főtér