Böszörményi dübbencs

A böszörményi dübbencs kenyértésztából készült, a házaknál sütik.

Alapanyaga: búzaliszt, kovász, élesztő, víz, só, zsír. A zsírt hajtogatásnál használják. Alakja féltenyérnyi vagy tenyérnyi nagyságú, téglalap alakúra hajtogatott. Általában 10-15 cm hosszú, 8-10 cm magas, 10 cm széles, 15-16 dkg súlyú zsíros, sós ízű, nyáron kaporral fűszerezett. Kisült tészta felülete sárgás- vörösesbarna, felső héja matt színű, mivel nincs megkenve semmivel sem. Bélzete puha, leveles, ízvilága a kenyér ízhez hasonló.

A XIX. század végétől a paraszti háztartásokban az asszonyok leleményességétől és ügyességétől függően különböző töltelékkel készültek. Sósan, kaprosan, tehéntúróval, ritkán juhtúróval töltve, de fahéjasan is készítették.

A paraszti táplálkozáskultúra jellegzetes, hagyományos sült tésztája. Múltja közvetlenül kapcsolódik az erjesztett kenyértészta előállításához. Tájjellegű étel. Többnyire azokban a régiókban készítették az asszonyok, ahol bőséggel termett nagy sikertartalmú búza és nagymértékű volt a kenyérfogyasztás (az Alföldön, ezen belül is a Nagykunság és a Hajdúság tájegységben).

Az 1920-30-as években Hajdúböszörmény környékén több szegényebb család abból élt, hogy kenyeret és dübbencset sütött, amit a helyi piacon, vagy tehetősebb családoknak eladott.

Legfrissebb hírek

A Bocskai Strand és Gyógyfürdő energetikai korszerűsítése

Május 14. 07:26

Birtokvédelmi eljárás indult

Május 13. 15:42

Galériáinkból

Koszorúzás az Őseink szobránál

Programajánló

Madársuli

Kertész László Városi Könyvtár

Május 15. 14:00

Zene nélkül mit érek én...Cserháti Zsuzsa és Máthé Péter emlékkoncert

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Május 15. 19:00

Látnivalók

II. világháborús emlékmű

Újvárosi utca

Bocskai István szobor

Hajdúböszörmény - Főtér