Böszörményi lakodalmas béles

A böszörményi lakodalmas béles tésztája világossárgába hajló, lisztes illatú, sima egybefüggő felületű. Nyújtva 6-7 mm vastagságú,40*50 cm nagyságú egy lap. Leveles szerkezetű, ropogós állományú sült tészta.

Íze és illata a felhasznált töltelékre jellemző, kellemesen intenzív íz.

Formája: alakja kerek, összefogott batyu alakú. Sütést követően porcukorral meghintett, 6-7 dkg tömegű sütemény, magassága 5-7 cm.

Felhasznált alapanyagok: BL 55 vagy BL 80 liszt, zsír, só, ecet, tojássárgája, citromlé, tejföl, szódavíz, cukor.

Az Alföldre és egyben Hajdúböszörményre jellemző töltelékek:

túrótöltelék: tehéntúró, tejföl, egész tojás, cukor, vaníliás cukor, citromhéj, mazsola, búzadara

rizstöltelék: a rizset megfőzik, lehűtik, cukorral, citromhéjjal, morzsával, ízlés szerint fahéjjal ízesítik

szilvalekvár: lehetőleg keményre főzött

köleskása: a kését megfőzik, lehűtik, cukorral, ízlés szerint fahéjjal ízesítik

Vékonyra nyújtott, semleges ízű, leveles tésztába, édes töltelékkel gazdagon töltött sütemény.

Legfrissebb hírek

A Bocskai Strand és Gyógyfürdő energetikai korszerűsítése

Május 14. 07:26

Birtokvédelmi eljárás indult

Május 13. 15:42

Galériáinkból

Nemzeti Összetartozás Napja

Programajánló

Madársuli

Kertész László Városi Könyvtár

Május 15. 14:00

Dr. Gaskóné Nagy Erika előadás és workshop

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Május 16. 10:00

Látnivalók

I. világháborús emlékmű - Hősök szobra

Kálvin tér

Görög katolikus templom

Hajdúböszörmény