Böszörményi parasztkifli

A böszörményi parasztkifli tésztája búzaliszt, tej, disznózsír, só, kristálycukor, élesztő összedolgozásával készül. Tetejére darált dió, kristálycukor kerül. Tölteléke bármilyen gyümölcsből készült lekvár. Felülete sárgás, vöröses színű, a karamelizálódott cukoról, darabolt diótól barnára pirul. Bélzete puha, szivacsos. Ízvilága a tölteék ízesítésétől függően kellemes, harmonikus.

Szóbeli visszaemlékezésekből tudjuk, hogy általában szombaton sült ez az egyszerű, gyorsan elkészíthető, kemencés sütemény. Elmondások szerint minden háznál volt liszt, valamilyen zsiradék és lekvár, ami a fő alapanyag. Így gyorsan meggyúrtak egy kemencére valót.

Régen 12-15 főből álló parasztcsaládok voltak, akik sűrűn megsütötték e süteményt és vitték a határba dolgozó családtagoknak.

Manapság a böszörményi parasztkifli sütése nincs alkalomhoz kötve, bármikor készíthető tartalmasabb leves után, második fogásként.

Legfrissebb hírek

Autópálya le-és felhajtó ágának lezárása

Május 14. 12:05

A Bocskai Strand és Gyógyfürdő energetikai korszerűsítése

Május 14. 07:26

Galériáinkból

KEXX Fesztivál

Programajánló

Falunap 2024. - Hajdúvid

Június 8. 09:00

Dísznövény és ízek fesztiválja

Május 18. 08:00

Látnivalók

Kálvin téri református templom

Hajdúböszörmény - Kálvin tér

Trianoni emléktábla

Bocskai István tér – Hajdúsági Múzeum Bocskai István térre néző fala