• Üdvözlöm Hajdúböszörményben, a legnagyobb hajdúvárosban!

  Az elmúlt évek látványos fejlődése során új kép fogadja a városunkba érkezőket, ahol hangulatos sétát téve felfedezhetik értékeinket, hagyományainkat, épített örökségünket. Az egyre sokszínűbb településünkön izgalmas programok, rendezvények, kiváló gyógyvíz és fürdőkomplexum, feltöltődés és feledhetetlen élmények várják Önt is!

  Kiss Attila polgármester

 • 1

1. lépés               →
válassza ki, hogy melyik kategóriába tartozik

2. lépés          
a keresett dokumentumra kattintson rá

3. lépés
töltse le és már intézheti is az ügyét

Keresés

Fogadóóra

Vezetői ügyfélfogadás:

 Kiss Attila polgármester

2018. szeptember 5-én

Önkormányzati hírek

Lakáspályázat

A Gazdasági Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság 272/2017. (XI.28.) GFK számú határozata alapján nyilvános pályázat útján ...

Bővebben...:

Pályázati felhívás

Hajdúböszörmény Város Önkormányzatának Gazdasági Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága a 276/2017. (XI. 28.) GFK számú határozata alapján nyílt licit útján történő pályázatot hirdet a ...

Bővebben...:

Pályázati felhívás

 A „Felzárkózás a Magasabb Szintű Oktatáshoz” Közalapítvány pályázatot hirdet kimagaslóan tehetséges tanulók egyszeri tanulmányi ösztöndíjára.

Bővebben...:

Felhívás - fotópályázat

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata fotópályázatot hirdet ”Hajdúböszörmény az én városom” címmel...

Bővebben...:

Felhívás - KSH

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal Hajdúböszörmény településen 2017 október 2. és december 15. között hajtja végre a háztartások életkörülményeinek feltárására irányuló „Miből élünk?” című adatfelvételét.

Bővebben...:

Egyenlő Bánásmód Hatóság

Keresse fel Dr. Kovács Krisztián Hajdú-Bihar megyei egyenlőbánásmód-referenst...

Bővebben...:

Hajdúböszörmény díszpolgárai

Az alábbiakban megtekintheti Hajdúböszörmény város korábbi és idei díszpolgárait...

Bővebben...:

Felhívás

A Képviselő–testület megvitatja Hajdúböszörmény város 2018. évi rendezvénytervét.

Bővebben...:

Tájékoztatás

A kártevő jelentősége a száraz meleg nyarakon való erős felszaporodásból adódik, ugyanis a hernyók jelenős károkat, tarrágást okoznak a disz- és gyümölcsfákon, illetve bokrokon, cserjéken.

Bővebben...:

Hőségriadó

Az EMMI Országos Tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve, az ország egész területére vonatkozóan 2017. év június 22-én (csütörtök) 00:00 órától, június 26-án (hétfő) 24:00 óráig II. fokú hőségriasztást adott ki.

Bővebben...:

Felhívás

Kertész László Városi Könyvtár a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet olvasószolgálati munkatárs munkakör betöltésére.

Bővebben...:

Tartalékosokat vár a honvédség

Tartalékos katonákat toboroz a Magyar Honvédség a nemrégiben útjára indult új szolgálati forma, az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerbe. A honvédség mindazok jelentkezését várja, akik elkötelezettek, és tenni szeretnének saját lakókörnyezetük biztonságáért.

Bővebben...:

Városi kitüntetések adományozása

Hajdúböszörmény Város Önkormányzatának „Hajdúböszörmény Város Díszpolgára Cím, valamint Hajdúböszörmény Város Tiszteletbeli Polgára Cím és Városi Kitüntetések alapításáról és adományozásáról” szóló

Bővebben...:

Üdvözlöm Hajdúböszörményben, a legnagyobb hajdúvárosban!

Az elmúlt évek látványos fejlődése során új kép fogadja a városunkba érkezőket, ahol hangulatos sétát téve felfedezhetik értékeinket, hagyományainkat, épített örökségünket. Az egyre sokszínűbb településünkön izgalmas programok, rendezvények, kiváló gyógyvíz és fürdőkomplexum, feltöltődés és feledhetetlen élmények várják Önt is!

Kiss Attila polgármester

Hajdúböszörmény évek óta az ország egyik legnagyobb közfoglalkoztatójának számít. 2012-ben hozzávetőleg 840 főnek, 2013-ben már közel ezer főnek biztosított munkalehetőséget.

A tavalyi évben előfordult az is, hogy egy időben megközelítőleg kétezren vettek részt közfoglalkoztatásban vagy ahhoz kapcsolódó képzésben – mondta Fórizs László alpolgármester. A programok megvalósításában nyújtott tevékenységért Pintér Sándor belügyminiszter elismerő oklevelet adott át az önkormányzatnak 2012 decemberében, amihez kétmillió forintos, gépbeszerzésre felhasználható támogatás is járt. Az Állami Számvevőszék 2013-ban alapos vizsgálatot folytatott a  közfoglalkoztatáshoz kapcsolódóan, amely során egyetlen, adminisztrációs problémát találtak, a szerződéseket a Városüzemeltetési Intézményből a Polgármesteri Hivatalba helyeztették át.

 

 

 

 

 

Kompetencia-fejlesztés

Az állam 1,7 milliárd forinttal támogatta a hajdúböszörményi közfoglalkoztatást 2014-ben. Az előző évről áthúzódó téli, hosszabb időtartamú programban érintettek közül a leghátrányosabb álláskeresők alapkompetencia-fejlesztő képzésen vehettek részt. A téli hónapok során síktalanították az utakat, járdákat, valamint karbantartási munkálatokat végeztek. Továbbá az önkormányzat intézményeinek napi munkája során keletkezett iratokat kezelték, rendszerezték, selejtezték és előkészítették a megsemmisítésre. Az ez év februárjának végéig tartó betonelem-gyártás keretében eddig több mint 4200 járdalapot és 2500 darab térkövet készítettek el. A Városkert utcán zöldségfeldolgozó épült, amelynek alapanyagát szintén a projektelem keretében termesztett növények adják. Tizenötféle zöldség- és takarmánynövény- kultúrát termesztettek, öntözőrendszert alakítottak ki, de ezek mellett foglalkoztak állattenyésztéssel is. A volt SZÖVÁLL telephelyén, a Hajdú Tanyán több száz állatot tartottak: szürkemarhát, mangalicát,  rackát, szarvasmarhát, sertést és baromfit. A telepen végzett felújítási munkálatokat tetőszerkezet cseréjét, a villamos energia hálózat felújítását, a karámok kialakítását, parkolók építését és a tanya fenntartását is közfoglalkoztatottak végezték. A mezőgazdasági projektelemben megtermelt javakat az önkormányzat főzőkonyháin, a közétkeztetésben  használták fel. Közterület-gondozás A belvízelvezetés projektelemben dolgozó 220 fő háromszázezer folyóméternyi csatornát és árkot valamint nyolcezer átereszt tisztított  meg. Hozzávetőleg 1,2 millió m2 nagyságú területet kaszáltak és háromszázezer m3 zöldhulladékot szállítottak el. Szintén kétszázhúszan dolgoztak az illegális hulladéklerakók felszámolásán, 520 tonnányi kommunális és építési-bontási hulladékot szállítottak el. A belterületi közutak karbantartása során százhúsz kilométer szilárd burkolatú úton végeztek munkálatokat és közel 3500 m2 járdát építettek. Mintegy kétszázhatvan kilométernyi mezőgazdasági földút állagmegóvására is sor került. A helyi kulturális intézmények is foglalkoztatnak közmunkásokat, akiknek főbb feladatai közé tartozik a helyi közösségi munka végzése és koordinálása, a közösségi hálózatok kiépítése és a művelődési terület szakmai módszertani feladatainak ellátása a Nemzeti Művelődési Intézet irányítása alatt.

 

 

 

 

 

Start munkaprogram

Az önkormányzat folyamatos kapcsolatot tart fenn a város intézményeivel. Együttműködnek az egyházakkal, amelyek szociális területen biztosítanak munkalehetőséget a közfoglalkoztatásban résztvevőknek. A Start munkaprogram keretében  2014-ben harmadik alkalommal osztottak baromfit szociálisan rászorultak részére. Százhúsz család húsz-húsz darab előnevelt csirkét és egy-egy zsák tápot kapott. Az önkormányzat ezzel igyekszik segíteni a program dolgozóinak megélhetését. Szintén a programhoz kapcsolódik a Városőrség létrehozása, amely tagjainak jelenlétével járul hozzá a közbiztonság fenntartásához. A Segítő kezek mintaprogramban is közfoglalkoztatottak dolgoznak, akik a nyolcvan éven felüliek számára biztosítanak házi segítségnyújtást. A tavalyi év közfoglalkoztatásáról összeállított kiadvány szerint:
„Hajdúböszörmény Városában a rendelkezésre álló munkaerő értelmes, a közösség érdekében is hasznos munkát végezhet. A közfoglalkoztatással további értékmegőrző, állagmegőrző munka is megvalósul, mellyel Hajdúböszörmény Város  Önkormányzata jelentős összeget takarít meg és az önkormányzat általi közfeladat ellátás valósulhat meg.” Fórizs László alpolgármester elmondta azt is, ha az elvégzett munkákat vállalkozókkal végeztetik el, körülbelül 160 millió forintnyi költséggel járt volna. Hozzátette, nehezen kalkulálható a megtakarított összeg, hiszen a munka jelentős része nem vagy csak nehezen forintosítható.

 

 Vágópont és feldolgozó

Az idei év programja március 1-jén indul, melynek keretében egy éves szerződések kötésére nyílik lehetőség. Várhatóan valamivel több mint ezer főt foglalkoztatnak majd. A dolgozók bérét 100 százalékban támogatja az állam, a közvetlen költség –  eszközök, anyagok beszerzése, szállítás – bizonyos részét, várhatóan negyven- és ötvenmillió forint közötti összeget az önkormányzat biztosítja. Két egyedi projektelemmel kívánják bővíteni a közfoglalkoztatási programot. A Városkert utcán  vágópontot szeretnének kialakítani, ahol a Hajdú Tanyán nevelt állatokat hasznosítanák. Ennek bekerülési költsége körülbelül ötvenmillió forint lesz. A hosszú távú tervek között szerepel egy feldolgozó kialakítása, amely szociális szövetkezetként működne. Továbbá építési hulladékok hasznosítására is vannak terveik. A közfoglalkoztatottak négy hónapos képzésen is részt vehetnek idén, ami háromszáz főt érint majd. Az alapkompetencia-fejlesztő képzést elvégzők tizenöt csoportban folytathatják tanulmányaikat. Bérügyintézők, társadalombiztosítási ügyintézők, betanított hőszigetelők, gyermek- és ifjúságfelügyelők, konyhai kisegítők, mezőgazdasági munkások, motorfűrész-kezelők, településkarbantartók, betanított takarítók,  zöldség- és gyümölcsfeldolgozók, valamint családellátók képzése valósul meg 2015-ben. Az elmúlt évben százötvenhét dolgozó szerződését szüntették meg rendkívüli felmondással, valamint közel négyszázan mondtak fel közös megegyezéssel, mert  munkahelyet találtak. A közfoglalkoztatottakat folyamatosan ellenőrzik, elmondható, hogy jó munkafegyelem mellett dolgoznak. A munkálatok irányításához, ellenőrzéséhez és a napi feladatok ellátásához három négy főállású dolgozót vesznek fel a Városüzemeltetési Intézményhez.

 

Letölthető kiadvány:
Kiadvány a 2014. évi közfoglalkoztatásról Hajdúböszörmény Városában
Képösszefoglaló 2014

 

A Bocskai tér pályázati forrásból megvalósuló rekonstrukciós munkálatai, a kivitelezési munkák elkészültek 2013 év novemberének végére. A műszaki átadás-átvételi eljárás folyamata december 17-én fejeződött be. A főtér műszaki átadás-átvételi eljárása során rögzítésre került az, hogy a téli időjárási körülmények között befejezett munka miatt egyes hibajavításokra csak tavaszi időszakban kerülhet sor. Itt elsősorban esztétikai jellegű „igazításokról”, javításokról van szó, továbbá a főtér ismételt tisztításáról, hiszen november hónaptól már nem volt lehetőség olyan mértékű felületi illetve burkolati tisztításra, amely után teljes szépségében látható a teljes főtér. A külön megállapodásban is rögzített tavaszi javítások elvégzése azért is fontos, mert így a kivitelező már márciusban megkezdi a szükséges – külön hibajegyzékben is rögzített – munkálatokat, együtt kezelve azokat az esetlegesen már jelentkező garanciális javításokkal. Így nem kell kivárni a jogszabály szerinti egyéves garanciális bejárás időpontját, mely ez év decemberében lenne csak esedékes. A munkálatok március 11-én megkezdődnek, melynek során sor kerül például a főtéren a gyalogátkelőhelyeknél kialakított bukkanók (forgalomcsillapítók) javítására, átépítésére. A hónap végéig sor kerül a szökőkút beüzemelésére is.

Hajdúböszörmény főtere 2014

A főtér felújítás során Baltazár Dezső Református Általános Iskola gazdasági bejáratának megközelítése problémákat vetett fel. Ez ügyben sor került egyeztetésre (Loment Péter lelkipásztorral és Balláné Bodai Judit intézményvezetővel) , illetve helyszíni bejárásra. Az egyeztetések során az volt a kérés, hogy a Bocskai téri rekonstrukció projektjének teljes lezárása után –ami a közeljövőben várható - az üzemeltetési tapasztalatok tükrében keressünk és valósítsunk meg olyan műszaki megoldást, mely a felvetett problémát megoldja.

Tavaszig, a restaurációs munkák elvégzésére rögzített április 15-i határidőre a Bocskai-szobor is a helyére kerül. A szobor leemelésére és a restaurációs munkák megkezdésére december hónapban került sor. Az Ifj. Nagy-Timpanon Bt. végzi a szobor kőtalapzatának teljes körű restaurálását –új alapozás készítésétől a mészkő talapzati elemek restaurálásáig, felületi impregnálással és anti-graffiti védelemmel. A szobor bronz alakjainak teljes körű restaurálását -feltárás, statikai megerősítés, pótlás, sérült részek pótlása-hegesztése, cizellálás, felületkezelés, patinázás és konzerválás- a Sculptor Bt. végzi, Bíró Lajos szobrászművész irányításával. A munkálatok megfelelő ütemben haladnak. A szobor felújított talapzatának ünnepélyes alapkő letételére március 10-én került sor. Az alapkövet Dr. Tiba István országgyűlési képviselő és Kiss Attila, városunk polgármestere helyezte el.


 

Az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Programjának „Funkcióbővítő integrált települési fejlesztések (ÉAOP-5.1.1/D-09)” pályázati felhívásának köszönhetően megújul Hajdúböszörmény belvárosa. A munkálatok során megvalósul a Bocskai tér rekonstrukciója, a Petőfi utca fejlesztése, új városi piac és üzletközpont épül, rendezvénytermet, oktatótermet, gazdasági szolgáltató házat alakítanak ki, vendéglátóhely újul meg, felújítják a Görög Katolikus Templomot és a Rendőrkapitányság épületét, korszerűsítik a könyvtárat, valamint gyermekmegőrző és civil információs iroda is létesül.

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata konzorciumi partnereivel közösen az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Programjának „Funkcióbővítő integrált települési fejlesztések (ÉAOP-5.1.1/D-09)” pályázati felhívása keretében támogatást nyert a „Hajdúböszörmény városközpontjának funkcióbővítő integrált fejlesztése” című projekt megvalósítására.

A projekt teljes költsége 1.368.654.150 Ft, amiből 1.007.125.025 Ft támogatás.A fennmaradó 361.529.125 Ft önerő az alábbiak szerint oszlik meg a konzorciumi partnerek között:

-    Hajdúböszörmény Város Önkormányzata: 148.172.697 Ft (~17%)
-    Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Kft.: 188.124.327 Ft (50%)
-    TÖMB 2002 Kft.: 8.600.000 Ft (50%)
-    Szabó Gábor egyéni vállalkozó: 1.331.000 Ft (50%)
-    Hajdúböszörményi Görög Katolikus Egyházközség: 9.743.106 Ft (15%)
-    Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság: 5.558.013 (15%)

Az összetett, több tevékenységet is tartalmazó projekt erősíti Hajdúböszörmény városi-, gazdasági-, közösségi- és közszféra funkcióit.

A pályázat keretein belül az alábbi beruházások valósulnak meg:

● Bocskai tér rekonstrukciója, gyalogos térré, fórummá való átépítése az önkormányzat beruházásában (becsült költség: 607 MFt) A kivitelezés időpontja: 2012. július 5. – 2013. július 2.
●  A Petőfi utca, mint bevásárló utca fejlesztése, az önkormányzat beruházásában (becsült költség: bruttó 121 MFt) A kivitelezés időpontja: 2012. július 5. – 2013. július 2.
● Új Városi Piac és Üzletközpont építése az Ady Endre tér 10. sz. alatt, a Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Kft. konzorciumi partner beruházásában (becsült költség: nettó 376 MFt) A kivitelezés időpontja: 2012. június 26. – 2013. augusztus 1.
● a TÖMB 2002. Kft. Bocskai tér 4. sz. alatt található üzlethelyiségének felújítása és rendezvényterem, oktatóterem kialakítása, a TÖMB 2002 Kft. konzorciumi partner beruházásában (becsült költség: nettó 17 MFt). A kivitelezés időpontja: 2012. október 1. – 2012. november 30.
● Szabó Gábor egyéni vállalkozó Bocskai tér 4. sz. alatti vendéglátóhely meglévő vizesblokkjának felújítása, új akadálymentes mosdó kialakítása, internet kávézó kialakítása Szabó Gábor egyéni vállalkozó konzorciumi partner beruházásában (becsült költség: nettó 2,6 MFt) A kivitelezés időpontja: 2012. október 1. – 2012. november 30.
● Gazdasági Szolgáltató Ház kialakítása a Káplár Miklós u. 1. sz. alatti önkormányzati ingatlan felújításával és átalakításával az önkormányzat beruházásában (becsült költség: bruttó 50 MFt) A kivitelezés időpontja: 2012. augusztus 15. – 2012. október 31.
● A Hajdúböszörményi Görög Katolikus Templom külső felújítása, környezetének rendezése a Hajdúböszörményi Görög Katolikus Egyházközség konzorciumi partner beruházásában (becsült költség: bruttó 62 MFt) A kivitelezés időpontja: 2012. június 26. – 2012. december 31.
● Bocskai tér 2. sz. alatti Közösségi Ház épület akadálymentesítése a Kertész László Városi Könyvtár és a projekt keretében létesítendő új funkciók elérése érdekében, a felnőtt könyvtári rész energetikai korszerűsítése, Gyermekmegőrző és Civil Információs Iroda kialakítása az önkormányzat beruházásában (becsült költség: bruttó 42 MFt)  A kivitelezés időpontja: 2012. június 28. – 2012. október 31.)
● a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság Kossuth u. 2. sz. alatti épületének külső felújítása, energetikai korszerűsítése a Hajdú-Bihar Megyei rendőr-főkapitányság konzorciumi partner beruházásában (becsült költség: bruttó 35 MFt) A kivitelezés időpontja: 2012. július 24. – 2012. október 24.A fenti beruházások eredményeit erősítő, úgynevezett SOFT tevékenységek megvalósítása, mint: egyházi találkozó és hangverseny szervezése, városmarketing stratégia, várost bemutató kiadvány készítése, bűnmegelőzési stratégia készítése, civil partnerség építése, munkaerő piaci képzés, rendhagyó történelem óra szervezése a megújult főtéren, helyi környezettudatosság elterjesztése.

A beruházás keretében korszerű, modern városközpont létesül új és felújított épületekkel, parkokkal, terekkel.
A teljes beruházás várható befejezése 2013 őszére várható.


Letölthető dokumentum

DISZNÓTOR. Hetedik alkalommal rendezték meg a Hajdúsági Disznótort a Tájházakban február 8-án. A reggel egy mangalica szúrásával kezdődött, aminek – régi szokás szerint – friss vérével koccintottak a fogóemberek. A perzselés után a bátor jelentkezők pálinkát kóstolhattak a malac papucsából, vagyis lefejtett körméből.

 

CSERGETÉS. Ötödik alkalommal sereglettek össze az ország minden részéből a karikásostor szerelmesei, április 5-én. Kora reggeltől érkeztek a vendégek, de a böszörményiek is igyekeztek mihamarabb a térre, hogy semmiről ne maradjanak le, akik a Hajdúsági Múzeum udvarán regisztrálhattak, ezúttal több mint kétszázan.

 

HÚSVÉT. Hagyományőrző programra várták április 19-én az érdeklődőket a böszörményi Tájházakba. A kicsik játszóházban tölthették az időt, valamint vetélkedőkön, ügyességi játékokon, tojásdíszítő-, illetve locsolóversíró-versenyen mutathatták meg kreativitásukat és talpraesettségüket.
Mindezek mellett locsolóversmondás, tojásfadíszítés, húsvéti „nyuszis” kalács készítése, állatsimogatás, tojáskiállítás és -vadászat színesítette a programokat.

 

SZELEKTÍV. A Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás hulladékgazdálkodási rendszerének továbbfejlesztését célzó, több mint egymilliárd forintból megvalósuló projektjének zárórendezvényét tartották április 23-án. A főtéren mutatták be a társulás által beszerzett munkagépeket: a gyűjtő- és konténerszállító járműveket, az önjáró komposztforgatót, a zöldhulladék-aprítót, egy dózert és egy homlokrakodót.

 

DÍSZNÖVÉNY ÉS ÍZEK FESZTIVÁLJA. A május 17-én már ötödik alkalommal megrendezett programsorozaton a gasztronómia mellett természetesen helyet kaptak a növények is, melyek a szomorkás időben is tarkává varázsolták a Bocskai teret, ahol több kertészet állított ki, és kínálta eladásra portékáját. A napot a kulturális programok is színesítették.

 

 

JAZZ. Tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Hajdúböszörményi Fiatal Művészek Egyesülete a Jazz Blues Jamboree-t május 30-án és 31-én. A kétnapos koncertsorozaton az eddigi évekhez hasonlóan több korosztályt is megszólítottak, így olyan előadók tették tiszteletüket, mint Hobo és Bandája, a Bikini vagy a Maszkura és a Tücsökraj.

 

VETERÁN AUTÓKAT felvonultató kiállítás nyílt május 31-én. A járműveket a Bocskai téren, Szi-lágyi Dániel makettautó-kiállítását pedig a Hajdúsági Múzeumban láthatták az érdeklődők.
Emellett Konyári Imre motorkerékpár-gyűjteményét is megcsodálhatták a látogatók. Keleti, veterán, utcai tuning és amerikai autók voltak a rendezvény főszereplői.

 

 
KEMENCÉS NAP. Tizedik alkalomal rendezte meg a Kemencés napot június 22-én a Tájházakban a Civilek a Lakóhelyért Egyesület. Aki ellátogatott, megkóstolhatta a kemencében sült, tájjellegű, HÍR (Hagyományok, Ízek, Régiók) védjegyes süteményeket, többek között a meggyes-rácsost, a kakastaréjt, az almás csigát, a Ferdinánd tekercset. A délelőtt rekordkísérlettel kezdődött, az Eötvös-iskola száznégy tanulója készített egyszerre perecet négy sütőasszony segítségével.

 

CIFRASZŰR. Nevéhez híven az ország minden tájáról érkeztek látogatók az önkormányzat és a Díjugrató Hagyományőrző és Fogathajtó KHSE által június 28-án megrendezett Országos Cifraszűrös Találkozóra és Hagyományőrző Napra. Az érdeklődők a tenyészszemlét megelőzően betekintést nyerhettek a kézi birkanyírás mikéntjébe, valamint a csikósok és a fogatok mellett egy ritka, puszta ötös bemutatót is megtekinthettek.

 

MŰVÉSZTELEP. Nikolaj Fedkovič kétszeres Káplár-díjas szlovák festőművész kiállításával vette kezdetét az 51. Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep kurzusa július 5-én, ahová a világ minden tájáról, többek között Japánból, Mexikóból, Spanyolországból Szlovákiából és Szerbiából érkeztek.

 

 

KOTTA. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett KOTTA a Hajdúsági Múzeum kertjébe költözött augusztus 8-ára és 9-ére. „Emberi léptékű, de mégis tele van jó zenével. Nem olyan, mint a mai, már-már ipari fesztiválok; családias, de minőségi” – sokak véleményével megegyezően így foglalta össze a KOTTA fesztivállal kapcsolatos élményeit Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven frontembere.

 

 

HAJDÚHÉT. A programsorozat zárónapján sosem látott tömeg lepte el a Bocskai teret, amely jól vizsgázott első nagy rendezvényén. Közel négyezren érdeklődtek az utolsó nap programjai iránt, ám sehol sem alakult ki tumultus, kényelmesen járhattak-kelhettek a látogatók a tágas, kivilágított téren. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Hajdúhét utolsó két napja örvendett a legnagyobb népszerűségnek a látogatók körében.

 

TRAKTORHÚZÁS. Benépesültek a Széchenyi-iskola melletti traktorhúzó pálya lelátói augusztus 16-án és 17-én. Két kategóriában mérték össze erejüket a traktorok. A Super Stockban elsőre szinte gyárinak tűnő gépekkel találkozhattak a nézők, amelyek a turbónak köszönhetően akár négyezer lóerőt is képesek leadni. A modified kategóriában már szinte teljesen a nulláról épített traktorok versenyeztek.

 

 

BEZERMENI. Ötödik alkalommal rendezte meg a „Bezermeni vigasságokat” a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület szeptember 6-án a strandfürdőben.

 

 

 

 

KORMÁNYABLAK. Átadták a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Járási Hivatal Kormányablakát szeptember 12-én. A beruházás az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez benyújtott pályázaton elnyert több mint 250 millió forintból valósult meg. A projekthez tartozik többek között a Bocskai téri gyülekezeti terem, illetve a Weszprémy utca burkolatának felújítása.

 

 

VÁROS NAPJA rendezvénysorozat részeként szeptember 12-én avatták fel Bíró Lajos Magyar szürkebika szobrát a Vásár téren. A szürkemarha jelentősen hozzájárult az alföldi települések városiasodásához. De a hajtóutak nemcsak gazdasági, hanem kulturális értékeket is közvetítettek, így hagyományokat, népszokásokat vagy kézműves mesterségeket – hangzott el az átadáskor.

 

 

SPORTLÉTESÍTMÉNY. Ünnepélyes keretek között adták át a HTE új épületét a Városi Sport- és Rendezvényközpontban szeptember 19-én. A beruházás két ütemben, több mint kilencvenmillió forintból valósult meg. Az összeg jelentős hányada, mintegy hatvanhatmillió forint, TAO-támogatásból származott. A város sportolói egy összesen 235 m2 hasznos alapterületű épületet vehettek birtokba.

 

 

 

A VIDI ISKOLA önkormányzati rendelettel védett épületét összesen húszmillió forintból fejlesztették, a jövőben erdei iskolaként és bemutatóteremként működik majd. Az átadóünnepségre szeptember 28-án került sor.

 

 

 

ÜNNEPÉLYES KERETEK között adták át a zeleméri templomromhoz vezető lépcsősort és a kunhalom alján kialakított pihenőhelyet szeptember 29-én. A területet faoszlopokból álló kerítés szegélyezi, a pihenőhelyen kültéri bútorokat helyeztek el, őshonos fákat, és bemutató jelleggel két kertet telepítettek, továbbá itt kapott helyet Szent István szobra is.

 

FŐTÉRI FORGATAG címmel október 4-én egész napos programon mutatkoztak be a város művészeti csoportjai és civil szervezetei. A legkisebbeket gyermekprogramokkal, játszóházzal és ugrálóvárral várták, az idősebbek a térségi gazdák termékeit kóstolhatták meg. Koncertet adott Király Viktor és zenekara, valamint a Takáts Tamás Blues Band.

 

 

A HAJDÚ TANYÁN, az egykori SZÖVÁLL telephelyén három épület tetőszerkezetét cserélték le, karámokat alakítottak ki, valamint parkolókat építettek. Az év folyamán megérkeztek az állatok, szürkemarhák, mangalicák és házisertések is. A felújítás közös erővel, a Széchenyi István Tangazdaság Nonprofit Kft. és a Városüzemeltetési Intézmény együttműködésével valósulhatott meg.

 

 

KONYHAÁTADÓ. A kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények felújítása, fejlesztése pályázat keretében a Kálvineum és a Benedek János utcán megújult konyhák, valamint ebédlők átadására november 28-án került sor. A 37 millió forintos felújítást – amelynek önereje mintegy 6,5 millió forint volt – helyi vállalkozók végezték.

 

 

 Elismerés

A hagyományos termékek megismertetésének terén kiemelkedő tevékenységet folytató, az idén tízéves „Civilek a Lakóhelyért Egyesület” munkájának méltatásaként elismerő oklevelet kapott december 9-én, a a Hagyományos Termékeket Előállító Közösségek Világnapján a Földművelésügyi Minisztériumban. Az egyesület tagjainak közreműködésével évek óta gyűjti a tájjellegű, a több mint ötvenéves recepteket, megőrzik a paraszti kultúra étkezési, sütési hagyományait.
Megalakult továbbá a Hagyományok-Ízek-Régiók Védjegyesek Klubja, mely a HÍR védjegyes termelők, előállítók, csoportosulások képviselőit tömöríti, akik 2010 óta 117 terméket jegyeztettek be.

 

What is Joomla?

Joomla is an award-winning content management system (CMS), which enables you to build Web sites and powerful online applications. Many aspects, including its ease-of-use and extensibility, have made Joomla the most popular Web site software available. Best of all, Joomla is an open source solution that is freely available to everyone.

With millions of websites running on Joomla, the software is used by individuals, small & medium-sized businesses, and large organizations worldwide to easily create & build a variety of websites & web-enabled applications.

What Joomla! can do?

Joomla is used all over the world to power Web sites of all shapes and sizes. For example:

 • Corporate Web sites or portals
 • Corporate intranets and extranets
 • Online magazines, newspapers, and publications
 • E-commerce and online reservations
 • Government applications
 • Small business Web sites
 • Non-profit and organizational Web sites
 • Community-based portals
 • School and church Web sites
 • Personal or family homepages

Site and Administrator

Your site actually has two separate sites. The site (also called the front end) is what visitors to your site will see. The administrator (also called the back end) is only used by people managing your site. You can access the administrator by clicking the "Site Administrator" link on the "This Site" menu or by adding /administrator to the end of you domain name.

Log in to the administrator using the username and password created during the installation of Joomla.

Learn More

There is much more to learn about how to use Joomla! to create the web site you envision. You can learn much more at the Joomla! documentation site and on the Joomla! forums.

Visit Joomla!

There are two methods of changing the Metropolis logo: via the logo picker and manual change.

The Logo Picker

 1. Enable Logo and set to Custom at Admin → Extensions → Templates Manager → rt_metropolis → Features.
 2. Set Logo Picker to either RokGallery or MediaManager.
 3. Select your logo, Insert and Save

Logo Panel
 

Select Logo
 

Manual Change

 1. Enable Logo and set Type to Metropolis.
 2. Upload logo.png to the
  /templates/rt_metropolis/images/logo/#style directory
 3. Clear your browser cache and refresh.

If you cannot see your new logo, ensure you have uploaded it to the right directory and the directory permissions are writeable. Enquire with your hosting provider.

Download Sources Here

The following is a guide that covers how to set up your new Metropolis template on your Joomla! site. Here you can find an overview of the files included in the Metropolis release and instructions on installing and activating the template in your Joomla! install.

Note: The Bundle Template is only necessary if the Gantry Library is not installed at /libraries/gantry directory.


Step 1 - Installation

 1. Install from Admin → Extensions → Extensions Manager
 2. Browse for rt_metropolis.zip and click Upload & Install
Image

Image
 

Step 2 - Template Default

 1. Make the template default at Admin → Extensions → Template Manager
 2. Select rt_metropolis
 3. Press Make Default
Image

Image
 

RocketLauncher Instructions

We always recommend installing a RocketLauncher first to trial and understand the template more effectively. It must be installed as new, and not over an existing Joomla install.


Step 1 - Upload

 • Download the RocketLauncher
 • Unzip the file
 • Upload the created folder to your server

Note: You can upload all the files via FTP, or use cPanel or SSH to upload the zip and unzip directly onto the server. Enquire with your hosting provider.


Step 2 - Installation

 • Go to www.yoursite.com/*folder name*
 • Follow the Installation instructions
 • Ensure you click Install Sample Data during installation
 • Remove the installation folder in the Installation interface

Metropolis for Joomla is a RocketTheme Joomla Template Club release featuring the revolutionary Gantry Joomla Template Framework. Gantry is a comprehensive set of building blocks to enable the rapid development and realization of a design into a flexible and powerful web platform theme.

To configure the template, navigate to Extensions → Template Manager → rt_metropolis. Mouseover the labels to view a description of each parameter.

Integrated Extensions
Enhance Your Website with the Powerful Tools

RokNavMenu is the core of all the powerful Metropolis menu system. Please ensure you are using the latest version of RokNavMenu, available here.

Dropdown Menu

The Dropdown Menu is an advanced CSS drive dropdown menu system. It offers advanced structural features such as multiple columns, inline icons and text, inline modules and positions, custom column widths, item distribution and menu offset. All of these are configurable for each menu item.

Dropdown Menu
 

SplitMenu

A static menu system that displays 1st level items in the main horizontal menu and further children in the Sidebar.

SplitMenu
 

All Menu Items can be edited from Admin → Menu → Menu NameMenu Item.


image

Responsive Mode: Smartphone

For mobile devices, there are two options, a dropdown panel menu with items in a tree format or a select box using the browsers own UI elements. Chose a format in the template's menu settings.

The mobile menu is active for both the Dropdown Menu and SplitMenu.


Creating child menu items

Go to Admin → Menu → A MenuA Menu Item → Select a Parent Item, and it will appear as a child of it.

image
image

Headings

All HTML headings, <h1> through <h6> are available.

h1. Heading 1

h2. Heading 2

h3. Heading 3

h4. Heading 4

h5. Heading 5
h6. Heading 6

Built with Less

The typographic scale is based on two LESS variables in variables.less: @baseFontSize and @baseLineHeight. The first is the base font-size used throughout and the second is the base line-height. We use those variables and some simple math to create the margins, paddings, and line-heights of all our type and more. Customize them and Bootstrap adapts.

Body copy

Bootstrap's global default font-size is 14px, with a line-height of 1.7em. This is applied to the <body> and all paragraphs. In addition, <p> (paragraphs) receive a bottom margin of half their line-height (9px by default).

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula.

<p>...</p>

Lead body copy

Make a paragraph stand out by adding .lead.

Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Duis mollis, est non commodo luctus.

<p class="lead">...</p>

Emphasis

Make use of HTML's default emphasis tags with lightweight styles.

<em>

For emphasizing a snippet of text with stress

The following snippet of text is rendered as italicized text.

<em>rendered as italicized text</em>

<strong>

For emphasizing a snippet of text with important

The following snippet of text is rendered as bold text.

<strong>rendered as bold text</strong>

<small>

For de-emphasizing inline or blocks of text, use the small tag.

This line of text is meant to be treated as fine print.

<p>
 <small>This line of text is meant to be treated as fine print.</small>
</p>

Note: Feel free to use <b> and <i> in HTML5. <b> is meant to highlight words or phrases without conveying additional importance while <i> is mostly for voice, technical terms, etc.

Notice Styles

Use the <p> tag with .success, .warning, .info or .error classes.

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

<p class="success">...</p>

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

<p class="info">...</p>

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

<p class="warning">...</p>

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

<p class="error">...</p>

Abbreviations

Stylized implementation of HTML's <abbr> element for abbreviations and acronyms to show the expanded version on hover. Abbreviations with a title attribute have a light dotted bottom border and a help cursor on hover, providing additional context on hover.

<abbr>

For expanded text on long hover of an abbreviation, include the title attribute.

An abbreviation of the word attribute is attr.

<abbr title="attribute">attr</abbr>

<abbr class="initialism">

Add .initialism to an abbreviation for a slightly smaller font-size.

HTML is the best thing since sliced bread.

<abbr title="attribute" class="initialism">attr</abbr>

Blockquotes

For quoting blocks of content from another source within your document.

Default blockqoute

Wrap <blockquote> around any HTML as the quote. For straight quotes we recommend a <p>.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer posuere erat a ante.

<blockquote>
 <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer posuere erat a ante.</p>
</blockquote>

Blockquote options

Style and content changes for simple variations on a standard blockquote.

Naming a source

Add <small> tag for identifying the source. Wrap the name of the source work in <cite>.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer posuere erat a ante.

Someone famous in Source Title
<blockquote>
 <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer posuere erat a ante.</p>
 <small>Someone famous <cite title="Source Title">Source Title</cite></small>
</blockquote>

Alternate displays

Use .pull-right for a floated, right-aligned blockquote.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer posuere erat a ante.

Someone famous in Source Title
<blockquote class="pull-right">
 ...
</blockquote>

Lists

Unordered

A list of items in which the order does not explicitly matter.

 • Lorem ipsum dolor sit amet
 • Nulla volutpat aliquam velit
  • Phasellus iaculis neque
  • Purus sodales ultricies
  • Vestibulum laoreet porttitor sem
  • Ac tristique libero volutpat at
 • Faucibus porta lacus fringilla vel
 • Eget porttitor lorem
<ul>
 <li>...</li>
</ul>

Ordered

A list of items in which the order does explicitly matter.

 1. Lorem ipsum dolor sit amet
 2. Consectetur adipiscing elit
 3. Integer molestie lorem at massa
 4. Facilisis in pretium nisl aliquet
 5. Nulla volutpat aliquam velit
 6. Faucibus porta lacus fringilla vel
 7. Aenean sit amet erat nunc
 8. Eget porttitor lorem
<ol>
 <li>...</li>
</ol>

Unstyled

A list of items with no list-style or additional left padding.

 • Lorem ipsum dolor sit amet
 • Nulla volutpat aliquam velit
  • Phasellus iaculis neque
  • Purus sodales ultricies
  • Vestibulum laoreet porttitor sem
  • Ac tristique libero volutpat at
 • Faucibus porta lacus fringilla vel
 • Eget porttitor lorem
<ul class="unstyled">
 <li>...</li>
</ul>

Description

A list of terms with their associated descriptions.

Description lists
A description list is perfect for defining terms.
Euismod
Vestibulum id ligula porta felis euismod semper eget lacinia odio sem nec elit.
Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
Malesuada porta
Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod.
<dl>
 <dt>...</dt>
 <dd>...</dd>
</dl>

Note: Horizontal description lists will truncate terms that are too long to fit in the left column fix text-overflow. In narrower viewports, they will change to the default stacked layout.

Horizontal description

Make terms and descriptions in <dl> line up side-by-side.

Description lists
A description list is perfect for defining terms.
Euismod
Vestibulum id ligula porta felis euismod semper eget lacinia odio sem nec elit.
Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
Malesuada porta
Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod.
Felis euismod semper eget lacinia
Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.
<dl class="dl-horizontal">
 <dt>...</dt>
 <dd>...</dd>
</dl>

Inline

Wrap inline snippets of code with <code>.

For example, <section> should be wrapped as inline.
For example, <code><section></code> should be wrapped as inline.

Note: Be sure to keep code within <pre> tags as close to the left as possible; it will render all tabs.

You may optionally add the .pre-scrollable class which will set a max-height of 350px and provide a y-axis scrollbar.

Basic block

Use <pre> for multiple lines of code. Be sure to escape any angle brackets in the code for proper rendering.

<p>Sample text here...</p>
<pre>
 &lt;p&gt;Sample text here...&lt;/p&gt;
</pre>

Prettify

To add colored syntax highlight to the <pre> tag, then use the .prettyprint class or the .prettyprint linenums class.

<?php /** Begin Debug **/ if ($gantry->countModules('debug')) : ?>
	<div id="rt-debug">
		<div class="rt-container">
			<?php echo $gantry->displayModules('debug','standard','standard'); ?>
			<div class="clear"></div>
		</div>
	</div>
	<?php /** End Debug **/ endif; ?>
<pre class="prettyprint linenums"><?php /** Begin Debug **/ if ($gantry->countModules('debug')) : ?>
	<div id="rt-debug">
		<div class="rt-container">
			<?php echo $gantry->displayModules('debug','standard','standard'); ?>
			<div class="clear"></div>
		</div>
	</div>
	<?php /** End Debug **/ endif; ?></pre>

Default styles

For basic styling—light padding and only horizontal dividers—add the base class .table to any <table>.

# First Name Last Name Username
1 Mark Otto @mdo
2 Jacob Thornton @fat
3 Larry the Bird @twitter
<table class="table">
 …
</table>

Optional classes

Add any of the follow classes to the .table base class.

.table-striped

Adds zebra-striping to any table row within the <tbody> via the :nth-child CSS selector (not available in IE7-IE8).

# First Name Last Name Username
1 Mark Otto @mdo
2 Jacob Thornton @fat
3 Larry the Bird @twitter
<table class="table table-striped">
 …
</table>

.table-hover

Enable a hover state on table rows within a <tbody>.

# First Name Last Name Username
1 Mark Otto @mdo
2 Jacob Thornton @fat
3 Larry the Bird @twitter
<table class="table table-hover">
 …
</table>

.table-bordered

Add borders and rounded corners to the table.

# First Name Last Name Username
1 Mark Otto @mdo
Mark Otto @TwBootstrap
2 Jacob Thornton @fat
3 Larry the Bird @twitter
<table class="table table-bordered">
 …
</table>

.table-condensed

Makes tables more compact by cutting cell padding in half.

# First Name Last Name Username
1 Mark Otto @mdo
2 Jacob Thornton @fat
3 Larry the Bird @twitter
<table class="table table-condensed">
 …
</table>

Optional row classes

Use contextual classes to color table rows.

Class Description
.success Indicates a successful or positive action.
.error Indicates a dangerous or potentially negative action.
.info Used as an alternative to the default styles.
# Product Payment Taken Status
1 TB - Monthly 01/04/2012 Approved
2 TB - Monthly 02/04/2012 Declined
3 TB - Monthly 03/04/2012 Pending
4 TB - Monthly 04/04/2012 Call in to confirm
...
 <tr class="success">
  <td>1</td>
  <td>TB - Monthly</td>
  <td>01/04/2012</td>
  <td>Approved</td>
 </tr>
...

Supported table markup

List of supported table HTML elements and how they should be used.

Tag Description
<table> Wrapping element for displaying data in a tabular format
<thead> Container element for table header rows (<tr>) to label table columns
<tbody> Container element for table rows (<tr>) in the body of the table
<tr> Container element for a set of table cells (<td> or <th>) that appears on a single row
<td> Default table cell
<th> Special table cell for column (or row, depending on scope and placement) labels
Must be used within a <thead>
<caption> Description or summary of what the table holds, especially useful for screen readers
<table>
 <caption>...</caption>
 <thead>
  <tr>
   <th>...</th>
   <th>...</th>
  </tr>
 </thead>
 <tbody>
  <tr>
   <td>...</td>
   <td>...</td>
  </tr>
 </tbody>
</table>

Default styles

Individual form controls receive styling, but without any required base class on the <form> or large changes in markup. Results in stacked, left-aligned labels on top of form controls.

Legend Example block-level help text here.
<form>
 <legend>Legend</legend>
 <label>Label name</label>
 <input type="text" placeholder="Type something…">
 <span class="help-block">Example block-level help text here.</span>
 <label class="checkbox">
  <input type="checkbox"> Check me out
 </label>
 <button type="submit" class="btn">Submit</button>
</form>

Optional layouts

Included with Bootstrap are three optional form layouts for common use cases.

Search form

Add .form-search to the form and .search-query to the <input> for an extra-rounded text input.

<form class="form-search">
 <input type="text" class="input-medium search-query">
 <button type="submit" class="btn">Search</button>
</form>

Inline form

Add .form-inline for left-aligned labels and inline-block controls for a compact layout.

<form class="form-inline">
 <input type="text" class="input-small" placeholder="Email">
 <input type="password" class="input-small" placeholder="Password">
 <label class="checkbox">
  <input type="checkbox"> Remember me
 </label>
 <button type="submit" class="btn">Sign in</button>
</form>

Horizontal form

Right align labels and float them to the left to make them appear on the same line as controls. Requires the most markup changes from a default form:

 • Add .form-horizontal to the form
 • Wrap labels and controls in .control-group
 • Add .control-label to the label
 • Wrap any associated controls in .controls for proper alignment
Legend
<form class="form-horizontal">
 <div class="control-group">
  <label class="control-label" for="inputEmail">Email</label>
  <div class="controls">
   <input type="text" id="inputEmail" placeholder="Email">
  </div>
 </div>
 <div class="control-group">
  <label class="control-label" for="inputPassword">Password</label>
  <div class="controls">
   <input type="password" id="inputPassword" placeholder="Password">
  </div>
 </div>
 <div class="control-group">
  <div class="controls">
   <label class="checkbox">
    <input type="checkbox"> Remember me
   </label>
   <button type="submit" class="btn">Sign in</button>
  </div>
 </div>
</form>

Supported form controls

Examples of standard form controls supported in an example form layout.

Inputs

Most common form control, text-based input fields. Includes support for all HTML5 types: text, password, datetime, datetime-local, date, month, time, week, number, email, url, search, tel, and color.

Requires the use of a specified type at all times.

<input type="text" placeholder="Text input">

Textarea

Form control which supports multiple lines of text. Change row attribute as necessary.

<textarea rows="3"></textarea>

Checkboxes and radios

Checkboxes are for selecting one or several options in a list while radios are for selecting one option from many.

Default (stacked)


<label class="checkbox">
 <input type="checkbox" value="">
 Option one is this and that—be sure to include why it's great
</label>

<label class="radio">
 <input type="radio" name="optionsRadios" id="optionsRadios1" value="option1" checked>
 Option one is this and that—be sure to include why it's great
</label>
<label class="radio">
 <input type="radio" name="optionsRadios" id="optionsRadios2" value="option2">
 Option two can be something else and selecting it will deselect option one
</label>

Inline checkboxes

Add the .inline class to a series of checkboxes or radios for controls appear on the same line.

<label class="checkbox inline">
 <input type="checkbox" id="inlineCheckbox1" value="option1"> 1
</label>
<label class="checkbox inline">
 <input type="checkbox" id="inlineCheckbox2" value="option2"> 2
</label>
<label class="checkbox inline">
 <input type="checkbox" id="inlineCheckbox3" value="option3"> 3
</label>

Selects

Use the default option or specify a multiple="multiple" to show multiple options at once.


<select>
 <option>1</option>
 <option>2</option>
 <option>3</option>
 <option>4</option>
 <option>5</option>
</select>

<select multiple="multiple">
 <option>1</option>
 <option>2</option>
 <option>3</option>
 <option>4</option>
 <option>5</option>
</select>

Extending form controls

Adding on top of existing browser controls, Bootstrap includes other useful form components.

Prepended and appended inputs

Add text or buttons before or after any text-based input. Do note that select elements are not supported here.

Default options

Wrap an .add-on and an input with one of two classes to prepend or append text to an input.

@

.00
<div class="input-prepend">
 <span class="add-on">@</span><input class="span2" id="prependedInput" size="16" type="text" placeholder="Username">
</div>
<div class="input-append">
 <input class="span2" id="appendedInput" size="16" type="text"><span class="add-on">.00</span>
</div>

Search form

<form class="form-search">
 <div class="input-append">
  <input type="text" class="span2 search-query">
  <button type="submit" class="btn">Search</button>
 </div>
 <div class="input-prepend">
  <button type="submit" class="btn">Search</button>
  <input type="text" class="span2 search-query">
 </div>
</form>

Combined

Use both classes and two instances of .add-on to prepend and append an input.

$ .00
<div class="input-prepend input-append">
 <span class="add-on">$</span><input class="span2" id="appendedPrependedInput" size="16" type="text"><span class="add-on">.00</span>
</div>

Buttons instead of text

Instead of a <span> with text, use a .btn to attach a button (or two) to an input.


<div class="input-append">
 <input class="span2" id="appendedInputButton" size="16" type="text"><button class="btn" type="button">Go!</button>
</div>

<div class="input-append">
 <input class="span2" id="appendedInputButtons" size="16" type="text"><button class="btn" type="button">Search</button><button class="btn" type="button">Options</button>
</div>

Form actions

End a form with a group of actions (buttons). When placed within a .form-horizontal, the buttons will automatically indent to line up with the form controls.

<div class="form-actions">
 <button type="submit" class="btn btn-primary">Save changes</button>
 <button type="button" class="btn">Cancel</button>
</div>

Help text

Inline and block level support for help text that appears around form controls.

Inline help

Inline help text
<input type="text"><span class="help-inline">Inline help text</span>

Block help

A longer block of help text that breaks onto a new line and may extend beyond one line.
<input type="text"><span class="help-block">A longer block of help text that breaks onto a new line and may extend beyond one line.</span>

Control sizing

Use relative sizing classes like .input-large or match your inputs to the grid column sizes using .span* classes.

Relative sizing


<input class="input-mini" type="text" placeholder=".input-mini">
<input class="input-small" type="text" placeholder=".input-small">
<input class="input-medium" type="text" placeholder=".input-medium">
<input class="input-large" type="text" placeholder=".input-large">
<input class="input-xlarge" type="text" placeholder=".input-xlarge">
<input class="input-xxlarge" type="text" placeholder=".input-xxlarge">

Note: In future versions, we'll be altering the use of these relative input classes to match our button sizes. For example, .input-large will increase the padding and font-size of an input.

Uneditable inputs

Present data in a form that's not editable without using actual form markup.

Some value here
<span class="input-xlarge uneditable-input">Some value here</span>

Form control states

Provide feedback to users or visitors with basic feedback states on form controls and labels.

Input focus

We remove the default outline styles on some form controls and apply a box-shadow in its place for :focus.

<input class="input-xlarge" id="focusedInput" type="text" value="This is focused...">

Disabled inputs

Add the disabled attribute on an input to prevent user input and trigger a slightly different look.

<input class="input-xlarge" id="disabledInput" type="text" placeholder="Disabled input here..." disabled>

Validation states

Bootstrap includes validation styles for error, warning, and success messages. To use, add the appropriate class to the surrounding .control-group.

Something may have gone wrong
Please correct the error
Username is taken
Woohoo!
<div class="control-group warning">
 <label class="control-label" for="inputWarning">Input with warning</label>
 <div class="controls">
  <input type="text" id="inputWarning">
  <span class="help-inline">Something may have gone wrong</span>
 </div>
</div>
<div class="control-group error">
 <label class="control-label" for="inputError">Input with error</label>
 <div class="controls">
  <input type="text" id="inputError">
  <span class="help-inline">Please correct the error</span>
 </div>
</div>
<div class="control-group info">
 <label class="control-label" for="inputError">Input with info</label>
 <div class="controls">
  <input type="text" id="inputError">
  <span class="help-inline">Username is taken</span>
 </div>
</div>
<div class="control-group success">
 <label class="control-label" for="inputSuccess">Input with success</label>
 <div class="controls">
  <input type="text" id="inputSuccess">
  <span class="help-inline">Woohoo!</span>
 </div>
</div>

Default buttons

Button styles can be applied to anything with the .btn class applied. However, typically you'll want to apply these to only <a> and <button> elements for the best rendering.

Button class="" Description
btn Standard gray button with gradient
btn btn-primary Provides extra visual weight and identifies the primary action in a set of buttons
btn btn-info Used as an alternative to the default styles
btn btn-success Indicates a successful or positive action
btn btn-warning Indicates caution should be taken with this action
btn btn-danger Indicates a dangerous or potentially negative action
btn btn-inverse Alternate dark gray button, not tied to a semantic action or use
btn btn-link Deemphasize a button by making it look like a link while maintaining button behavior

Cross browser compatibility

IE9 doesn't crop background gradients on rounded corners, so we remove it. Related, IE9 jankifies disabled button elements, rendering text gray with a nasty text-shadow that we cannot fix.

Button sizes

Fancy larger or smaller buttons? Add .btn-large, .btn-small, or .btn-mini for additional sizes.

<p>
 <button class="btn btn-large btn-primary" type="button">Large button</button>
 <button class="btn btn-large" type="button">Large button</button>
</p>
<p>
 <button class="btn btn-primary" type="button">Default button</button>
 <button class="btn" type="button">Default button</button>
</p>
<p>
 <button class="btn btn-small btn-primary" type="button">Small button</button>
 <button class="btn btn-small" type="button">Small button</button>
</p>
<p>
 <button class="btn btn-mini btn-primary" type="button">Mini button</button>
 <button class="btn btn-mini" type="button">Mini button</button>
</p>

Create block level buttons—those that span the full width of a parent— by adding .btn-block.

<button class="btn btn-large btn-block btn-primary" type="button">Block level button</button>
<button class="btn btn-large btn-block" type="button">Block level button</button>

Disabled state

Make buttons look unclickable by fading them back 50%.

Anchor element

Add the .disabled class to <a> buttons.

Primary link Link

<a href="#" class="btn btn-large btn-primary disabled">Primary link</a>
<a href="#" class="btn btn-large disabled">Link</a>

Note: We use .disabled as a utility class here, similar to the common .active class, so no prefix is required.

Button element

Add the disabled attribute to <button> buttons.

<button type="button" class="btn btn-large btn-primary disabled" disabled="disabled">Primary button</button>
<button type="button" class="btn btn-large" disabled>Button</button>

One class, multiple tags

Use the .btn class on an <a>, <button>, or <input> element.

Link
<a class="btn" href="">Link</a>
<button class="btn" type="submit">Button</button>
<input class="btn" type="button" value="Input">
<input class="btn" type="submit" value="Submit">

As a best practice, try to match the element for your context to ensure matching cross-browser rendering. If you have an input, use an <input type="submit"> for your button.

Icons

Font Awesome

Font Awesome is a pictographic language of web-related actions which delivers 220 icons. The Font Awesome webfont, CSS, and LESS files are licensed under CC BY 3.0 and you can find the full examples of usage at Font Awesome - http://fortawesome.github.com/Font-Awesome

Add .icon-CLASS_NAME to any element, best used with a <span>.

Web Icons

icon-adjust

icon-asterisk

icon-ban-circle

icon-bar-chart

icon-barcode

icon-beaker

icon-bell

icon-bolt

icon-book

icon-bookmark

icon-bookmark-empty

icon-briefcase

icon-bullhorn

icon-calendar

icon-camera

icon-camera-retro

icon-certificate

icon-check

icon-check-empty

icon-cloud

icon-cog

icon-cogs

icon-comment

icon-comment-alt

icon-comments

icon-comments-alt

icon-credit-card

icon-dashboard

icon-download

icon-download-alt

icon-edit

icon-envelope

icon-envelope-alt

icon-exclamation-sign

icon-external-link

icon-eye-close

icon-eye-open

icon-facetime-video

icon-film

icon-filter

icon-fire

icon-flag

icon-folder-close

icon-folder-open

icon-gift

icon-glass

icon-globe

icon-group

icon-hdd

icon-headphones

icon-heart

icon-heart-empty

icon-home

icon-inbox

icon-info-sign

icon-key

icon-leaf

icon-legal

icon-lemon

icon-lock

icon-unlock

icon-magic

icon-magnet

icon-map-marker

icon-minus

icon-minus-sign

icon-money

icon-move

icon-music

icon-off

icon-ok

icon-ok-circle

icon-ok-sign

icon-pencil

icon-picture

icon-plane

icon-plus

icon-plus-sign

icon-print

icon-pushpin

icon-qrcode

icon-question-sign

icon-random

icon-refresh

icon-remove

icon-remove-circle

icon-remove-sign

icon-reorder

icon-resize-horizontal

icon-resize-vertical

icon-retweet

icon-road

icon-rss

icon-screenshot

icon-search

icon-share

icon-share-alt

icon-shopping-cart

icon-signalicon-signout

icon-sitemap

icon-sort

icon-sort-down

icon-sort-up

icon-star

icon-star-empty

icon-star-half

icon-tag

icon-tags

icon-tasks

icon-thumbs-down

icon-thumbs-up

icon-time

icon-tint

icon-trash

icon-trophy

icon-truck

icon-umbrella

icon-upload

icon-upload-alt

icon-user

icon-user-md

icon-volume-off

icon-volume-down

icon-volume-up

icon-warning-sign

icon-wrench

icon-zoom-in

icon-zoom-out

Text Editor Icons

icon-file

icon-cut

icon-copy

icon-paste

icon-save

icon-undo

icon-repeat

icon-paper-clip

icon-text-height

icon-text-width

icon-align-left

icon-align-center

icon-align-right

icon-align-justify

icon-indent-left

icon-indent-right

icon-font

icon-bold

icon-italic

icon-strikethrough

icon-underline

icon-link

icon-columns

icon-table

icon-th-large

icon-th

icon-th-list

icon-list

icon-list-ol

icon-list-ul

icon-list-alt

Directional Icons

icon-arrow-down

icon-arrow-left

icon-arrow-right

icon-arrow-up

icon-chevron-down

icon-circle-arrow-down

icon-circle-arrow-left

icon-circle-arrow-right

icon-circle-arrow-up

icon-chevron-left

icon-caret-down

icon-caret-left

icon-caret-right

icon-caret-up

icon-chevron-right

icon-hand-down

icon-hand-left

icon-hand-right

icon-hand-up

icon-chevron-up

Video Player Icons

icon-play-circle

icon-play

icon-pause

icon-stop

icon-step-backward

icon-fast-backward

icon-backward

icon-forward

icon-fast-forward

icon-step-forward

icon-eject

icon-fullscreen

icon-resize-full

icon-resize-small

Social Icons

icon-phone

icon-phone-sign

icon-facebook

icon-facebook-sign

icon-twitter

icon-twitter-sign

icon-github

icon-github-sign

icon-linkedin

icon-linkedin-sign

icon-pinterest

icon-pinterest-sign

icon-google-plus

icon-google-plus-sign

icon-sign-blank

<span class="icon-CLASS_NAME">
 ...
</span>
<span class="icon-download">
 ...
</span>

The documented typography above is a modified version of the reference guide available at: http://twitter.github.com/bootstrap/base-css.html

There are 8 stylistic module class suffixes, these add a unique style variation to the module: box1-5 and title1-4; and 25 structural suffixes, these affect the layout and metrics of the module.

If no modules are published to a position, the entire area or row will not appear/collapse.

Module Positions
 
The next generation layout and structure compliments the beautiful and intricate design of the template in conjunction with its many features and integrated extensions

 

image

 

Inside Metropolis Template
Everything You Need to Build Your Stunning Website

 

 

 

Gantry 4 Framework
Powerful Framework that Makes Building Websites Easier

 

 • Compact Grid System
  CSS grid framework to construct content by providing commonly used dimensions
 • Stunning Admin UI
  Gantry provides a uniquely intuitive interface to control all aspects of the design
 • Integrated Features
  Many built-in features such as font-sizer, Google Analytics, Date, etc
image
 • Source-Ordered Layout
  With up to 3 total sidebars, you can achieve highly complex mainbody layout scenarios
 • Grid RTL Support
  Built in RTL support which will automatically order the layout to support RTL
 • Multi-Page Configuration
  Assign different template configurations for one or several menu items/pages
 

 

Interested? Want to try Metropolis?
Download
 

 

 

Heti étlap

Szabadtéri égetés szabályai

Tovább

További oldalak