Az iskola története 1964-ben kezdődött, akkor 5. sz. Általános Iskola néven, majd 1989-ben vette fel II. Rákóczi Ferenc nevét. Az elmúlt évtizedekben itt dolgozó pedagógus nemzedékek értékes szakmai hagyományokat adtak át a ma itt tanítók számára.

Jelenleg 189 gyermek tanul itt, nevelésüket, oktatásukat 31 pedagógus végzi 4 pedagógiai munkát segítő szakember és 15 nevelő-oktató munkát segítő dolgozó támogatásával. Az intézmény a II. Rákóczi Ferenc u. 2. sz. alatt működik. Az iskola nevelőközössége így fogalmazza meg szakmai-hitvallását:  

Rákóczisok gyermekszeretetünkkel, a szülőkkel való együttműködéssel olyan iskola működtetésére törekszünk, ahol tanítványaink szilárd alapképességekre épülő, a gyakorlati életben felhasználható általános műveltséget szerezhetnek.  Tevékenységünkben megőrizzük jó hagyományainkat, segítjük a közösségben formálódó humánus személyiség kibontakozását. Partnerközpontúságra, innovációra törekszünk."
Az iskola egyéni arculatát az anyanyelvi képességek kiemelt fejlesztése jellemzi, emellett nagy gondot fordítanak az első osztálytól induló idegen nyelvi képzésre és a képességfejlesztésre is. Nevelőtestület tagjai fontosnak tartják az egyéni képességeknek megfelelő fejlesztést, a tehetséggondozást, felzárkóztatást, olyan tudásszerző képességek kialakítását, amelyek segíthetik tanítványaikat életpályájuk alakításában. A gyermekek fejlesztésében előtérbe került az életútkövetés, így hagyományosan jó együttműködés alakult ki az iskola és a város óvodái és középiskolái között.

 

A pedagógusok a szakmai megújulás érdekében olyan képzéseken vettek részt, mint a tanulás tanítása, a differenciált fejlesztés, a tevékenységközpontú pedagógiák alkalmazása. A nevelő-oktató munka során olyan újszerű módszerek bevezetésére került sor, mint a projektmódszer, a kooperatív csoportmunka, a digitális technikák beépítése a tanulás folyamatába.
Az elmúlt években több sikeres pályázat is hozzájárult az intézmény fejlesztéséhez, pl. az akadálymentesítés, a mindennapos testnevelés, a tanulmányi versenyek szervezése, az egészséges életmód, a hátrányos helyzetű tanulók nevelése területén. Az iskola minőségfejlesztő munkájáért 2004-ben IIASA-Shibá díjban részesült.
 
{wmv}rakocziisk{/wmv}
ha nem jelenik meg a video, akkor kattintson a fenti képre
 
 
A tanulók elsősorban a magyar nyelv és irodalom, az idegen nyelv, a sport és a művészetek területén érnek el kiemelkedő eredményeket, több évtizede működik sikeresen az arany minősítéssel is elismert énekkar. Az iskola által szervezett városi versenyek pl. Olvasni jó! Helyesíró verseny, Idegen nyelvi szép kiejtési verseny, Ki ismeri jobban..?, Életünk képei-képeink élete rajzpályázat, Rákóczi-kupa több éve népszerű rendezvények az iskola életében.
Az intézmény a jó hagyományokra épülő, a mai kor kihívásaira adott alkotó kezdeményezésékkel, megújuló gyakorlattal, nyitott iskolaként kíván hozzájárulni a kiegyensúlyozott, az értékek befogadására képes, önfejlesztő, a közösségével és környezetével együttműködő személyiség kialakításához.

 

 

Az egység vezetője: Hajdu Tibor

Az egység székhelye: Hajdúböszörmény, II. Rákóczi F. u. 2.

Telefon: (52) 561-214; (52) 227-764

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Web: www.rakocziisk-hbosz.hu

 

LETÖLTÉS