2024. május 9., csütörtök |

Magas kontraszt

Böszörményi darunyak

A darunyak mutatós küllemű, aranysárgára sütött, frissen ropogós héjú házi sütemény. A rúd alakú, 1,5-2 cm vastagságú, mintegy 30-40 cm sodort tésztaféle.

Bélzete puha, szivacsos, íze, illata a kenyértésztából készült sós kenyér ízű, a kelt tésztából készült változatánál édeskés kalács jellegű.

Egyes néprajzkutatók szerint az ősi kerek perec a darunyakból alakult ki.

Kenyérsütéskor a kenyértésztából csíptek le darabokat, ebből vékony rudat sodortak a tenyerükben. Egyik végét visszahajtottak, mely darunyakra emlékeztetett. Kizsírozott tepsibe megsütötték. Friss ropogósan, vagy másnap tejfelbe mártva fogyasztották.

A XIX. század végétől elterjedt, hogy a családok a pékektől kezdték vásárolni a kenyeret, így a darunyak kenyértészta alapú készítése lényegében megszűnt. A legtöbb településen mindössze néhány családra csökkent a házi kenyér sütése, akik kenyérsütéskor elkészítették a darunyakat, vagy a kenyérlángost.

Ezt követő időkben a darunyakat kalácstésztából és a tűzhelyen készítették.

Legfrissebb hírek

Kiss Attila polgármester tartott vezetői ügyfélfogadást

Május 8. 14:36

Előregisztráció a „Nyári diákmunka” programra!

Május 8. 13:18

Galériáinkból

2023.04.28. Intézményi virágosztás

Programajánló

Őrültek, haza!

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Május 22. 19:00

Madársuli

Kertész László Városi Könyvtár

Május 15. 14:00

Látnivalók

Bocskai István Gimnázium

Hajdúböszörmény - Főtér

I. világháborús emlékmű - Hősök szobra

Kálvin tér