Böszörményi darunyak

A darunyak mutatós küllemű, aranysárgára sütött, frissen ropogós héjú házi sütemény. A rúd alakú, 1,5-2 cm vastagságú, mintegy 30-40 cm sodort tésztaféle.

Bélzete puha, szivacsos, íze, illata a kenyértésztából készült sós kenyér ízű, a kelt tésztából készült változatánál édeskés kalács jellegű.

Egyes néprajzkutatók szerint az ősi kerek perec a darunyakból alakult ki.

Kenyérsütéskor a kenyértésztából csíptek le darabokat, ebből vékony rudat sodortak a tenyerükben. Egyik végét visszahajtottak, mely darunyakra emlékeztetett. Kizsírozott tepsibe megsütötték. Friss ropogósan, vagy másnap tejfelbe mártva fogyasztották.

A XIX. század végétől elterjedt, hogy a családok a pékektől kezdték vásárolni a kenyeret, így a darunyak kenyértészta alapú készítése lényegében megszűnt. A legtöbb településen mindössze néhány családra csökkent a házi kenyér sütése, akik kenyérsütéskor elkészítették a darunyakat, vagy a kenyérlángost.

Ezt követő időkben a darunyakat kalácstésztából és a tűzhelyen készítették.

Legfrissebb hírek

Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma

Május 17. 13:45

A hajdúvidi vízműtelepen áramkimaradás történt

Május 17. 12:15

Galériáinkból

A hajdúböszörményi Verskert kivirágoztatása

Programajánló

Őrültek, haza!

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Május 22. 19:00

26. „Szeresd a várost” gyermek futóverseny és Mezeifutás Diákolimpia Hajdúböszörmény körzeti döntője

Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpont (Hajdúböszörmény, Nagy István utca 38/a)

Szeptember 13. 14:00

Látnivalók

Millenniumi emlékmű

Bocskai István tér

I. világháborús emlékmű - Hősök szobra

Kálvin tér