2024. május 9., csütörtök |

Magas kontraszt

Böszörményi lakodalmas béles

A böszörményi lakodalmas béles tésztája világossárgába hajló, lisztes illatú, sima egybefüggő felületű. Nyújtva 6-7 mm vastagságú,40*50 cm nagyságú egy lap. Leveles szerkezetű, ropogós állományú sült tészta.

Íze és illata a felhasznált töltelékre jellemző, kellemesen intenzív íz.

Formája: alakja kerek, összefogott batyu alakú. Sütést követően porcukorral meghintett, 6-7 dkg tömegű sütemény, magassága 5-7 cm.

Felhasznált alapanyagok: BL 55 vagy BL 80 liszt, zsír, só, ecet, tojássárgája, citromlé, tejföl, szódavíz, cukor.

Az Alföldre és egyben Hajdúböszörményre jellemző töltelékek:

túrótöltelék: tehéntúró, tejföl, egész tojás, cukor, vaníliás cukor, citromhéj, mazsola, búzadara

rizstöltelék: a rizset megfőzik, lehűtik, cukorral, citromhéjjal, morzsával, ízlés szerint fahéjjal ízesítik

szilvalekvár: lehetőleg keményre főzött

köleskása: a kését megfőzik, lehűtik, cukorral, ízlés szerint fahéjjal ízesítik

Vékonyra nyújtott, semleges ízű, leveles tésztába, édes töltelékkel gazdagon töltött sütemény.

Legfrissebb hírek

Kedves Lakosság! - Figyelem csalók

Május 9. 15:42

Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma

Május 9. 15:05

Galériáinkból

Hajdúböszörményi Partnerségi Nap

Programajánló

Madársuli

Kertész László Városi Könyvtár

Május 15. 14:00

Őrültek, haza!

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

Május 22. 19:00

Látnivalók

Magyar szürke bika szobor

Vásár tér

Hajdúsági Múzeum

Hajdúböszörmény - Főtér