Böszörményi lakodalmas béles
A böszörményi lakodalmas béles tésztája világossárgába hajló, lisztes illatú, sima egybefüggő felületű. Nyújtva 6-7 mm vastagságú,40*50 cm nagyságú egy lap. Leveles szerkezetű, ropogós állományú sült tészta.
Íze és illata a felhasznált töltelékre jellemző, kellemesen intenzív íz.
Formája: alakja kerek, összefogott batyu alakú. Sütést követően porcukorral meghintett, 6-7 dkg tömegű sütemény, magassága 5-7 cm.
Felhasznált alapanyagok: BL 55 vagy BL 80 liszt, zsír, só, ecet, tojássárgája, citromlé, tejföl, szódavíz, cukor.
Az Alföldre és egyben Hajdúböszörményre jellemző töltelékek:
túrótöltelék: tehéntúró, tejföl, egész tojás, cukor, vaníliás cukor, citromhéj, mazsola, búzadara
rizstöltelék: a rizset megfőzik, lehűtik, cukorral, citromhéjjal, morzsával, ízlés szerint fahéjjal ízesítik
szilvalekvár: lehetőleg keményre főzött
köleskása: a kését megfőzik, lehűtik, cukorral, ízlés szerint fahéjjal ízesítik
Vékonyra nyújtott, semleges ízű, leveles tésztába, édes töltelékkel gazdagon töltött sütemény.
Legfrissebb hírek
Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma
Május 17. 13:45
A hajdúvidi vízműtelepen áramkimaradás történt
Május 17. 12:15
Galériáinkból
Sajtótájékoztató - Mezei Gergő számos érmet szerzett a magyar válogatottnak
Programajánló
Illúzió Mesterei Hajdúböszörmény
Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház
Május 31. 16:00
Rendezvénynaptár tervezet 2024.
December 31. 09:01 - December 31. 23:00
Látnivalók