Böszörményi parasztkifli
A böszörményi parasztkifli tésztája búzaliszt, tej, disznózsír, só, kristálycukor, élesztő összedolgozásával készül. Tetejére darált dió, kristálycukor kerül. Tölteléke bármilyen gyümölcsből készült lekvár. Felülete sárgás, vöröses színű, a karamelizálódott cukoról, darabolt diótól barnára pirul. Bélzete puha, szivacsos. Ízvilága a tölteék ízesítésétől függően kellemes, harmonikus.
Szóbeli visszaemlékezésekből tudjuk, hogy általában szombaton sült ez az egyszerű, gyorsan elkészíthető, kemencés sütemény. Elmondások szerint minden háznál volt liszt, valamilyen zsiradék és lekvár, ami a fő alapanyag. Így gyorsan meggyúrtak egy kemencére valót.
Régen 12-15 főből álló parasztcsaládok voltak, akik sűrűn megsütötték e süteményt és vitték a határba dolgozó családtagoknak.
Manapság a böszörményi parasztkifli sütése nincs alkalomhoz kötve, bármikor készíthető tartalmasabb leves után, második fogásként.
Legfrissebb hírek
Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma
Május 9. 15:05
Galériáinkból
Programajánló
Díszpolgárok az orgonáért
Bocskai István téri református templom
Május 12. 18:00
Látnivalók