2024. május 9., csütörtök |

Magas kontraszt

Böszörményi parasztkifli

A böszörményi parasztkifli tésztája búzaliszt, tej, disznózsír, só, kristálycukor, élesztő összedolgozásával készül. Tetejére darált dió, kristálycukor kerül. Tölteléke bármilyen gyümölcsből készült lekvár. Felülete sárgás, vöröses színű, a karamelizálódott cukoról, darabolt diótól barnára pirul. Bélzete puha, szivacsos. Ízvilága a tölteék ízesítésétől függően kellemes, harmonikus.

Szóbeli visszaemlékezésekből tudjuk, hogy általában szombaton sült ez az egyszerű, gyorsan elkészíthető, kemencés sütemény. Elmondások szerint minden háznál volt liszt, valamilyen zsiradék és lekvár, ami a fő alapanyag. Így gyorsan meggyúrtak egy kemencére valót.

Régen 12-15 főből álló parasztcsaládok voltak, akik sűrűn megsütötték e süteményt és vitték a határba dolgozó családtagoknak.

Manapság a böszörményi parasztkifli sütése nincs alkalomhoz kötve, bármikor készíthető tartalmasabb leves után, második fogásként.

Legfrissebb hírek

Kedves Lakosság! - Figyelem csalók

Május 9. 15:42

Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma

Május 9. 15:05

Galériáinkból

Hangok forradalma

Programajánló

V. Zenekamion

Bocskai István tér

Május 31. 17:00

Díszpolgárok az orgonáért

Bocskai István téri református templom

Május 12. 18:00

Látnivalók

Táncoló hajdúk szoborcsoport

Hajdúböszörmény - Főtér

Városháza

Bocskai István tér 1.