Böszörményi parasztkifli

A böszörményi parasztkifli tésztája búzaliszt, tej, disznózsír, só, kristálycukor, élesztő összedolgozásával készül. Tetejére darált dió, kristálycukor kerül. Tölteléke bármilyen gyümölcsből készült lekvár. Felülete sárgás, vöröses színű, a karamelizálódott cukoról, darabolt diótól barnára pirul. Bélzete puha, szivacsos. Ízvilága a tölteék ízesítésétől függően kellemes, harmonikus.

Szóbeli visszaemlékezésekből tudjuk, hogy általában szombaton sült ez az egyszerű, gyorsan elkészíthető, kemencés sütemény. Elmondások szerint minden háznál volt liszt, valamilyen zsiradék és lekvár, ami a fő alapanyag. Így gyorsan meggyúrtak egy kemencére valót.

Régen 12-15 főből álló parasztcsaládok voltak, akik sűrűn megsütötték e süteményt és vitték a határba dolgozó családtagoknak.

Manapság a böszörményi parasztkifli sütése nincs alkalomhoz kötve, bármikor készíthető tartalmasabb leves után, második fogásként.

Legfrissebb hírek

Már olvasható a Szabadhajdú legfrissebb száma

Május 17. 13:45

A hajdúvidi vízműtelepen áramkimaradás történt

Május 17. 12:15

Galériáinkból

Sajtótájékoztató - Új háziorvosi rendelő épül Hajdúböszörményben

Programajánló

Rendezvénynaptár tervezet 2024.

December 31. 09:01 - December 31. 23:00

V. Zenekamion

Bocskai István tér

Május 31. 17:00

Látnivalók

Bocskai István Gimnázium

Hajdúböszörmény - Főtér

Görög katolikus templom

Hajdúböszörmény